2. uzdevums

Izanalizē  karti un atbildi uz jautājumiem!

Karte

9. att.Cilvēku izplatīšanās (karti ar peles palīdzību var novietot darbam ērtā vietā).

1.   Kuru no kontinentiem var uzskatīt par cilvēces šūpuli? Cik sen sākusies cilvēku izplatīšanās no to izcelsmes vietas uz citiem reģioniem?

Atrisinājums

1. solis. Kartē atrod krāsaino atzīmi, kas norāda vissenāko cilvēku migrācijas laika posmu. Pēc kartes leģendas var redzēt, ka tam atbilst tumši sarkanā josla, kas attiecas uz laiku pirms 170 – 130 tūkstošiem gadu.


Tālāk

2. solis. Atrod kartē cilvēku izcelsmes punktu (Āfrika) attiecīgos migrācijas virzienus. Pēc leģendas nolasa  ka sākotnējā migrācija notikusi Āfrikas robežās.

2. Kurus no pasaules reģioniem sasniedza nākamais migrācijas vilnis?

Atrisinājums

1. solis. Pēc kartes leģendas nosaka, ka nākamajam migrācijas laika posmam atbilst oranžā josla (pirms 70 – 60 tūkstošiem gadu).


Tālāk

2. solis. Atrod kartē atbilstošo krāsas joslu un nosaka, ka migrācija virzījusies no Tuvajiem austrumiem Tālo Austrumu (Indijas)  virzienā, bet tālāk Austrālijas virzienā.

3.   Kādi apstākļi veicināja, kādi – ierobežoja seno cilvēku migrāciju?

Atrisinājums

1. solis. Pēc bultām un attiecīgajām krāsu joslām nosaka turpmākos migrācijas virzienus.


Tālāk

2. solis. Pēc norādēm kartē var redzēt, ka visus šos migrācijas virzienus šķērso pēdējā ledus laikmeta ledāju kontūra. Secina, ka viens no migrāciju ierobežojošiem faktoriem ir klimatiskie apstākļi.


Tālāk

3. solis. Izmantojot krāsainās joslas, kas norāda migrācijas laiku, salīdzina cilvēku izplatības ātrumu dažādos attālumos no sākotnējā izcelšanās punkta. Piemēram, Japānas un Ziemeļamerikas teritorijas migrācijas vilnis sasniedzis vienā laika periodā. Spriežot pēc krāsu joslām, ģeogrāfiskie apstākļi – salu nošķirtība, attālums – nav noteicošie cilvēku migrācijā.

4.   Kurus pasaules reģionus cilvēku migrācija sasniedza visvēlāk? Izskaidro tā cēloņus!

Atrisinājums

1. solis. Pēc kartes leģendas nosaka, kurai krāsu joslai atbilst pēdējā migrācijas viļņa periods – tā ir zilā krāsa.


Tālāk

2. solis. Nosaka kartē, ka attiecīgie pasaules reģioni, kurus migrācija sasniegusi visvēlāk, ir Ziemeļamerikas ziemeļu reģioni un Grenlandes teritorija.


Tālāk

3 solis.. Izpēta kartē attiecīgo migrācijas virzienu un citus, kas gājuši secen šiem reģioniem. Var redzēt, ka uz šiem reģioniem migrācija notikusi no Eirāzijas ziemeļu reģioniem. Redzams arī tas, ka šis migrācijas virziens šķērso ledāju teritoriju.


Tālāk

4. Izpētām, ka citi migrācijas ceļi metuši līkumu šiem reģioniem un sasnieguši citus pasaules reģionus daudz ātrāk. Izdarām secinājumu, ka migrāciju ierobežojuši klimatiskie apstākļi.

5.   Kuros reģionos cilvēku populāciju blīvums ir bijis vislielākais? Kādi ir varbūtējie šīs parādības cēloņi?

Atrisinājums

1. Izpētām kartē, kuros pasaules reģionos ir visbiezākais dažādu grupējumu apzīmējumu izvietojums. Nosakām, ka tās ir Eiropas un Ziemeļamerikas dienvidu reģionu teritorijas.


Tālāk

2. Salīdzinām attālumus no sākotnējā izplatības punkta un attiecīgo reģionu ģeogrāfiskos un klimatiskos apstākļus. Redzams, ka attālums nav noteicošais faktors, jo ir citi reģioni, kurus migrācija sasniegusi ātrāk, bet cilvēku populāciju blīvums tajos ir mazāks. Abos reģionos ir līdzīgi ģeogrāfiskie apstākļi – mērenā klimata josla, zemienes, kas, acīm redzot, senajām cilvēku populācijām bijuši labvēlīgi.

6.   Kādi cilvēces attīstības aspekti ietekmējuši cilvēku migrāciju un rasu sajaukšanos   pēdējās divās tūkstošgadēs?

Atrisinājums

Uz šo jautājumu atbilde kartē nav atrodama. Lai secinātu, nepieciešamas ģeogrāfijas un vēstures zināšanas.

Secināt palīdzēs atbildes uz šādiem palīgjautājumiem:


Tālāk

1. Vai cilvēku izplatība mūsdienās dažādos pasaules reģionos ir tāda pati kā kartē attēlotajā laika periodā?
No ģeogrāfijas ir zināms, ka nē.


Tālāk

2. Kādi apstākļi veicinājuši   cilvēku izplatību pēdējās tūkstošgadēs. Zināms, ka tā ir ceļošana, kas kļuva iespējama, pateicoties tehnikas progresam. Dažādi pasaules reģioni, piemēram, Ziemeļamerika, Dienvidamerika, Austrālija, tika atklāti “no jauna”.


Tālāk

3. Kādi apstākļi veicināja cilvēku pārvietošanos un sajaukšanos. Zināms, ka tā ir ceļošana, citu zemju iekarošana, reliģijas ietekmes samazināšanās mūsdienās. Pateicoties tehnikas progresam, kļuvis iespējams izdzīvot tādos pasaules reģionos, kuri senajiem cilvēkiem nebija piemēroti.